ŠOKOLADAS – SVEIKATOS IR JAUNYSTĖS ELIKSYRAS

sokoladine moteris

Šokoladas visame pasaulyje vertinamas ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir dėl naudos sveikatai. Juodojo šokolado plytelė – puikus pasirinkimas, kai norisi ko nors saldaus. Nedidelis šio saldumyno kiekis kasdien gali pagerinti sveikatą ne vienu ir ne dviem būdais. Ir ne tik todėl, kad jame gausu skaidulų, geležies, magnio, vario, mangano ir kitų bioaktyvių medžiagų. Kakavos pupelės turi potencialią naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, smegenų funkcijai, sveikai odai, grožiui, ir net apsaugo nuo vėžio.

Tyrimų metu šveicarų mokslininkai priėjo išvados, kad juodojo šokolado nauda ta, kad sumažina širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo tikimybę. Šokolade esantis kakavos sviestas pastoja kelią aterosklerozei, kraujo cirkuliacija tampa spartesnė. Visai neseniai kakavos pupelėse tyrinėtojai rado fiziologiškai aktyvią medžiagą teobrominą, kuris kelia spaudimą ir spartina pulsą, t.y. natūralus širdies ir kraujotakos, nervų sistemos stimuliatorius, panašus į kofeiną. Tonizuojančių savybių turi net maži jų kiekiai. Pagrindinė juodojo šokolado sudedamoji dalis yra augalinės kilmės riebalai, kuriuose nėra „blogojo“ cholesterolio, atvirkščiai-jis turtingas rūgštimi, kuri valo kraujagysles ir yra stiprūs antioksidantai.Tai akivaizdžiai sumažina trombų susidarymą ir žmonių mirties riziką sumažėja iki 3 kartų.

Yra žinoma, kas kuo daugiau šokolade yra kakavos, tuo labiau jis tonizuoja, didina darbingumą, saugo nuo nervinio išsekimo. Viena vertingiausių šokolado savybių- jo gebėjimas pakelti nuotaiką, nes jame esantis magnis kovoja su depresija, didina atsparumą stresui, stiprina imunitetą. Net 13% prancūzių neslėpdamos prisipažįsta, kad šokolado pagalba kovoja su depresija. Mokslininkai nustatė, kad žmogui naudingas net šokolado kvapas. Jo aromatas palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą, subalansuoja emocijas. Taip yra todėl, kad su šokolado valgymo malonumais susiję patys maloniausi prisiminimai, nes kvapai turi ilgiausią asociatyvinę atmintį. Jis sukelia būseną panašią į įsimylėjimą ir sužadina laimės hormonu vadinamo serotonino gamybą, todėl yra sakoma, kad valgyti šokoladą yra taip pat malonu, kaip ir bučiuotis. Ne per seniausiai buvo nustatyta, kad šokoladas padeda kovoti su chronišku nuovargiu ir veikia žmogaus atmintį. Intensyvina protinę veiklą ir gerina matematinius sugebėjimus. Juodajame šokolade yra natūralaus stimuliatoriaus, kuris padeda išlaikyti koncentraciją, dėmesį, gerina nervų sistemos funkciją. Tai –  puikus užkandis nusilpus organizmui, po ligų, po operacijų.

Šokoladas turi daug kalcio, magnio ir fosforo, kurių dėka tampame gražūs ir protingi. Fosforas maitina smegenis, magnis reguliuoja ląsteles, kalcis stiprina dantis. Jame esantys tianinai turi antibakterinių savybių ir stabdo dantų apnašų susidarymą, o fosfatai ir fluoras stiprina dantis, saugo emalį. Dėl šios priežasties šokoladas negali tapti ėduonies priežastimi. Grožio tyrinėtojai nustatė, kad kelios per savaitę suvalgytos juodojo šokolado plytelės sulėtina odos senėjimą, pagerina jos medžiagų apykaitą ir padeda odai apsisaugoti nuo žalingų ultravioletinių spindulių. Šokolade esantis flavonolis leidžia apsaugoti organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir priešlaikinio senėjimo, pasipriešina kenksmingiems saulės spinduliams, mažina odos vėžio atsiradimo tikimybę. Be to, vitaminas E leidžia odą ilgiau išlaikyti lygią, stangrią, pamaitintą. Kosmetikoje šokoladas taip pat naudojamas. Sveikatingumo ir grožio salonuose atliekami liekninamieji masažai su karčiojo šokolado putomis, o skystas naudojamas veido kaukėms. Kakavos granulės naudojamos švelnioms odos šveitimo procedūroms. Ne tik masažai, bet ir pats juodasis šokoladasprisideda prie lieknėjimo, mažina potraukį saldiems, riebiems, sūriems produktams, slopina alkį ir sumažina apetitą. Mokslininkų nuomone, padeda sumažinti kalorijų suvartojimą iki 15 procentų.

Vėžys – neabejotinai viena baisiausių ligų žmonijai. Šokoladas negali išgydyti vėžinių susirgimų, tačiau moksliniai tyrimai parodė, kad juodajame šokolade gausu flavonoidų, kurie mažina trombozės susidarymą ir vieno pajovingiausių vėžių tipo-melanomos-išsivystymą. Šiomis savybėmis pasižymi tik juodasis kartusis šokoladas. Jis taip pat yra puiki priemonė nuo užsitęsusio kosulio. Iš kakavmedžių gauti komponentai neturi šalutinio poveikio, skirtingai nei cheminiai medikamentai skirtinuo peršalimo.2014 metai nustatytas dar vienas svarbus poveikis. Juodasis šokoladas padeda sumažinti organizmo pasipriešinimą insulino veikimui kepenyse. Tai – vienas iš rizikos faktorių susirgti II tipo diabetu. Mokslininkai netgi užfiksavo cukrinio diabeto sumažėjimą. Ir dar jie teigia, kad juodasis šokoladas daro įtaką seksualumą keliantiems pojūčiams ir veikia kaip natūralus afrodiziakas, taip pat gerina moterų savijautą mėnesinų dienomis. Šokoladas labai naudingas ir nėščioms moterims, nes daro teigiamą poveikį jos nešiojamo kūdikio charakteriui. Jis paaugęstampa aktyvesnis, labiau patenkintas gyvenimu ir taikesnis nei kiti bendraamžiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *